WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i Strinda kommune og Trondheim kommune.
WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Asbjørn Habberstad

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk
Asbjørn Habberstad
Asbjørn Habberstad (27.4.1901 i Ullensaker- 30.6.1970 i Oslo) var sønn av Martin Andreas Habberstad og Anne Asper. 4 søsken, Marit, Hans og Lars Habberstad. Han ble 5.10.1935 gift med Gerda Nerman (25.5.1908-4.10.1984)). En datter; Anne Karin Habberstad (30.7.1939-), ett barnebarn Thomas Asbjørn Habberstad Lunde. Onkel til Jan Habberstad og Odd Habberstad.

Sivilingeniør med eksamen NTH 1924 i kjemi. Etter endt studium var han kjemiker på hvalfangst i Antarktis 1924-25. Senere forsøkskjemiker og driftsingeniør i fyrstikkonsernet Cia Fiat Lux, Rio de Janeiro 1925-33. I 1933 var han tilbake i Norge og var forsøkskjemiker ved A/S Norsk Gasaccumulator kort tid. I A/B Nordisk Bedaux i Stockholm 1934-40.

Innehaver og leder av av Asbjørn Habberstad A/S fra 1940, medlem av United Consultants Norway. Asbjørn Habberstad var medlem av styret i Studieselskapet for norsk industri, Arbetsstudiemannagillet FIN. Ridder av 1. kl. St. Olavs 1968.

Virksomheten dreide seg om effektivisering og ”tidsstudier”. Habberstad-konsulentene ble raskt kjent for å reise rundt på industriarbeidsplasser med stoppeklokke for å kartlegge hvor mye tidsbesparelser som kunne oppnås ved en effektivisering. Habberstad var i mange år synonymt med tidsstudier, og begrepet å bli ”habba vekk” ble unnfanget blant arbeiderne på Hydros salpeterfabrikk på Rjukan under et omstillingsarbeide Habberstad gjennomførte der.

Mot 1960-tallet utviklet og ekspanderte Habberstad kraftig innenfor effektivisering av norsk industri. Frem til fusjonen med det amerikansk konsulentselskap A. T. Kearney tidlig på 90-tallet, var Asbjørn Habberstad A/S det største og mest anerkjente konsulentselskapet i Skandinavia med 100 konsulenter fordelt på kontorer i Oslo, København og Stockholm. I en periode hadde firmaet også kontor i Rio de Janeiro. En rekke av medarbeiderne i konsulentfirmaet ble senere ledere i norsk industri.

Firmaet Habberstad AS eksisterer fortsatt, men er ikke lenger eid av familien. Dagens Habberstad AS ble etablert av ni tidligere Habberstad-konsulenter for å kunne tilby konsulenttjenester basert på norske verdier og norsk forståelse av utfordringene næringsliv og forvaltning står overfor.

Firmaets historie:

1940 – Sivilingeniør Asbjørn Habberstad grunnlegger sitt konsulentfirma i Oslo. 1992 – AS Asbjørn Habberstad selges til A.T. Kearney, som slutter å bruke navnet Habberstad. 1995 – Tidligere ansatte i Habberstad re-etablerer selskapet som Habberstad-konsulentene. 2009 – Habberstad AS gjennomførte endringer for å rendyrke sine viktigste arbeidsfelt. For å styrke rekrutteringsvirksomheten ble Alphasearch AS og Transearch AS fusjonert inn, mens selskapets satsing på IKT-prosjektledelse ble styrket ved at eBusiness Group AS ble fusjonert inn.


Asbørn Habberstad m/fam.

Gerda, Anne Karin og Asbjørn Habberstad i 1953.

Jan Habberstad forteller:

Familin bodde i Finland da krigen brøt ut. De måtte flykte til Sverige i all hast. Min kusin Anne Habberstad var spedbarn og lå i barnevogn. Onkel Asbjørn gjemte endel sølvtøy i barnevogna før de passerte grensen.Barnevogna skulle senere gå i arv, og den havnet i Trondheim på vårt bosted Buckhaugen. Både min bror Odd og jeg fikk benyttet den grønnmalte vogna.

I ungdommen på slutten av 1950-tallet var det moderne med Ola-biler. Etter endel mas, fikk jeg lov til å demontere hjulene og benytte dem på "racervogna".

Kilde

  • 1. Vi fra NTH. De neste ti kull 1920-1929. O. Delphin Amundsen. Dreyers forlag - Oslo 1950
  • 2. Privatarkiv Jan Habberstad

Se også

Asbjørn Habberstad AS - Ansatte