WikiStrinda er Strinda historielags leksikon over historiske personer, begivenheter og bilder i Strinda kommune og Trondheim kommune.
WikiStrinda er også på Facebook, besøk oss her.


Andreas Aas-Jakobsen

Fra WikiStrinda
Hopp til: Navigasjon, søk

Andreas Aas-Jakobsen (10.10.1905 i Tromsø-10.11.1980 i Oslo) var sønn av gårdbruker Rasmus Jakobsen og Elise Antonie Pedersen. Gift 4.11.1933 i Trondheim med Gunvor Oddlaug Lund (7.8.1911 i Brønnøysund- 28.8.1986 i Oslo), datter av maskinmester i Trondheim, Henrik Lund og Othelie.

Andreas Aas-Jakobsen ble immatrikulert ved NTH i 1926, eksamen ved Bygningsavdelingen 1931.

Doktorgrad ved Tekn. Høgskolen i Berlin 1936. Større litterær produksjon i norske, tyske og franske tidsskrifter. Ans. ing. Eduard Harboe, Trondheim 1930- 35.

Eget konsulentfirma i Oslo siden 1937, Dr.Ing.A.Aas-Jakobsen. I de første tiårene var det største forretningsområdet skallkonstruksjoner innen bygg og industri. Andreas Aas-Jakobsen var en banebryter innen norsk betongdesign og forståelsen av knekning i betongskall og søyler. Utover i 50 og 60 tallet ble bruer et viktig forretningsområde, og dette tok skikkelig fart med den store brubyggingen i Norge på 70- og 80- tallet. Kjente bruer fra denne tiden er for eksempel Tromsøbrua, Midsundbrua og Saltstraumen bru. Senere kom andre brukonstruksjoner som Helgelandsbrua og hengebruene på Trekantsambandet. Aas-Jakobsen har også vært sentral i utbyggingen i Nordsjøen, først som verifikatører for Oljedirektoratet og for oljeselskapene, senere også på prosjekteringssiden.

I de senere årene har Aas-Jakobsen vært en sentral aktør innen store integrerte samferdselsprosjekter, spesielt i Østlandsregionen. Som eksempler kan nevnes som hovedkonsulent for dobbeltspor jernbane gjennom Sandvika, Nye Nationaltheatret stasjon, Festningstunnelen og Bjørvika.

Kongens fortjenestemedalje i gull.

Kilde

  • Vi fra NTH. De neste ti kull 1920-1929. O. Delphin Amundsen. Dreyers forlag - Oslo 1950
  • Ingeniørmatrikkelen
  • Nettsted Aas-Jakobsen

Eksterne lenker

Aas-Jakobsen