Strinda  historielag

Stiftet 9. mai 1996

Utflukt til Tesli Nedre 8. september 2008

Alle foto: Jan Habberstad

Mer enn 80 medlemmer av Strinda historielag hadde møtt opp til tematreffet mandag 8. september.
Været var strålende da gårdbruker Jon Forbord ønsket velkommen til Tesli Nedre.
Hans bestefar Jon Forbord som kom fra Skatval, kjøpte gården i 1915.
I 2007 kunne familien omsider flytte inn i et nytt og moderne våningshus etter en noe omfattende diskusjon med vernemyndighetene.

Gården Tesli Nedre er en av de største kulturperlene i hele Strinda. Ikke bare ligger gården vakkert til med utsikt over Ranheim og Strindfjorden.
Det gamle våningshuset fra 1692 som ble oppført av Stiftamtmann Hans Kaas, er fortsatt i god stand.

Til høyre ser vi låven og gårdsplassen der de mange deltakerne inntok medbragt kaffe.

Agnar Auran fortalte om grenda Jakobsli med gårdene Overvik, Presthus og gården Tesli Øvre der han selv bor.

Bildet til høyre viser den fine utsikten fra Tesli mot Presthus.

Knut Solem foredro om hva som skjedde da general Armfeldt kom til Tesli november 1718. På dette tidspunkt var gården eid av Stiftamtmann Iver von Ahnen. Armfeldts soldater laget stormkroker og stiger til å erobre Kristiansten festning mens de lå i leir på Tesli Nedre.

På bildet viser Liv Forbord det originale knaggene som Armfeldt hengte tøyet sitt på i forgangen.

Henry Jensås, som er forfatter av boka ”Trondheim som regional festningsby” tok for seg detaljene rundt beleiringen av Trondheim. Her ser vi at lederen i Strinda historielag Sigurd Fjær takker for foredraget.  Jensaas opplyste at skadene etter general Armfeldts hærtog nok var store, men var langt lavere enn de norske hærstyrkene sto for. Blant annet ble bebyggelsen på Bakklandet svidd av for å hindre svensk geriljakrig i området. Heldigvis ble gårdens inventar berget.
Til høyre ser vi den originale døra inn til storstua.